Forum Focus Klub Polska

Forum Focus Klub Polska (https://www.focusklubpolska.pl/forum.php)
-   Elektryka, audio i alarmy (https://www.focusklubpolska.pl/forumdisplay.php?f=31)
-   -   [MK3] Lampka podsufitki (https://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=67494)

Mieciu 17-12-13 18:55

Lampka podsufitki
 
Witam.
Ford focus titanium. Jakie macie lampki w podsufitce z przodu i z tyłu ? Bo jest kilka wersji i teraz nie wiem czy to w standardzie czy za dopłatą. Przeglądając internet przeważnie widzę taką jak na zdjęciu.
[img]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b295e5268.html[/img]

1. Ile macie przycisków w dwóch lampkach?
2. Wersja wyposażenia?
U mnie z przodu są 3 przyciski (bez tego pomarańczowego), a z tyłu tylko 2. Ktoś mi zamienił lampki w aso z biedniejszej wersji.

loki34 19-12-13 16:49

Ja mam trend sport,jest tylko jedna lampka z przodu z dwoma przyciskami. Jest ten pomaranczowy off i ten obok,to wszystko.

Atlis 19-12-13 17:40

Ja mam inny.

piotrekxplod 19-12-13 18:53

Ja mam taką jak na zdjęciu - taka powinna być w titanium 2012 bez dopłaty, może w 2013 już jest biedniej, tak jak np z wyświetlaczem komputera pokładowego?

Atlis 19-12-13 19:01

ja mam titanium z 2011r i mam tylko przycisk glowny do zapalenia lampek i lewa/prawa. co ty na to piotrek? :)

piotrekxplod 19-12-13 19:19

Że jednym Ford daje fabryczne gifty a innym nie [bigok]
a tak z ciekawości, jeżeli nie masz tego który na zdjęciu jest pomarańczowy to znaczy, że zawsze przy np otwieraniu drzwi lub otwieraniu z pilota zapala Ci się lampka?

decybelq 02-01-14 11:15

Cytat:

Napisał piotrekxplod (Post 935197)
a tak z ciekawości, jeżeli nie masz tego który na zdjęciu jest pomarańczowy to znaczy, że zawsze przy np otwieraniu drzwi lub otwieraniu z pilota zapala Ci się lampka?

Wystarczy przytrzymać przez 3-4 sek. środkowy klawisz aż do momentu jednego szybkiego błyśnięcia diody LED. Wtedy zostaną dezaktywowane świecenie lampek po otwarciu drzwi. Aktywacja następuje przez naciśniecie środkowego klawisza

loki34 02-01-14 18:17

Dzis zauwazyłem ze w moim trend sport mam jeszcze jedna lampke z tył nad tylnia kanapa ale ona wogole nie swieci,nie ma zadnego przycisku,co to jest-atrapa!

kruchy 03-01-14 10:28

Hej. Ja mam podobnie jak loki34 - przednia lampka z dwoma przyciskami i tylna bez przycisków. Z tą różnicą, że tylna świeci ;-) Niestety, nie mam możliwości włączenia tylko tylnej lampki (co by się dzieciakom czasem podczas podróży przydało :( )

Rachu11 07-10-17 20:57

Oświetlenie wnetrza MK3
 
Witam,

Mam problem z oświetleniem wnętrza. Focus posiada oświetlenie ledowe z możliwością zmiany kolorów oraz intensywności świecenia. Problem jest gdy wyłączam pokrętłem na podsufitce oświetlenie i wtedy zapala mi się lampka oświetlająca podłogę pod nogami pasażera z przodu (białe ledowe podświetlanie) . Również po zamknięciu auta kluczykiem po 2-3 sekundach zapala się oświetlenie podłogi po prawej stronie. Gaśnie dopiero po ok. 20min. Nie mogę tego wyłączyć.

Proszę o pomoc. Może miał ktoś już taki problem.

adnim 16-10-17 13:24

Wie może ktoś jak podłączyć te fabryczne ledowe do zwykłych wtyczek?? Przednia wtyczka pasuje, tylko pinu brak, z tyłu jest inna wtyczka.

Arturek 16-10-17 18:51

Witam


Poszukaj bo było opisywane


Trzeba ciągnąć instalację, bo wymiana zwykłych lampek na wersję z lampkami do czytania NIE jest P&P


pozdrawiam
Arturek

adnim 17-10-17 09:40

Coś nie mogę znaleźć... A dużo z tym dłubania ??

Arturek 17-10-17 17:50

Witam

Na szybko znalazłem takie info

https://forum.fordclubpolska.org/sho...4&postcount=19

https://forum.fordclubpolska.org/sho...1&postcount=33

z tego wątku
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=253506

pozdrawiam
Arturek

rfr78 09-11-17 21:50

Cześć!

Udało mi się podłączyć lampki LED (te wypaśne) do Focusa TREND. [bravo]
efekt jest, podświetlenie piktogramów na przyjemny niebieski kolor.

Poniżej co zrobiłem.
Zakupiłem używane lampki LED na allegro
Wykonałem podłaczenie wg schematu:
http://www.tmp51886.atomnet.pl/Schemat_Podsufitki.PNG
Schemat (oryginalny) wziąłem z forum ffclub.ru i przerysowałem.

Nie miałem w lampkach konektorów (6pinowych) wiec użyłem przewody połączeniowe żeńskie. Pasują i są proste w użyciu.
Takie same przewody użyłem od strony istniejących konektorów biegnących z podsufitki.

Do BCM konektor 4 port 20 (C4-20) podciągnąłem wg schematu czerwony kabel. Musiałem dołożyć pin - niestety FORD oszczędzając nie doposażył mojej foczki w piny w tym konektorze :( Pin wyciągnąłem z innego konektora. Miałem tylko jeden kabelek doprowadzony

BCM i wskazanie C4:
http://media.ffclub.ru/up102362-up20...bfeeeimain.jpg

efekt taki: (fotka nie moja - ale wygląda tak samo)
https://a.d-cd.net/622eda8s-960.jpg

całość to 2 - 3 h pracy. koszt ~ 100zł
teraz każdy z pasażerów może niezależnie oświetlić swoja stronę, w nocy widać przyciski i jest dużo jaśniej.
jak ja to zrobiłem to każdy zrobi ;)

ps. fotki zapożyczone z forum ffclub.ru

krystianen 17-11-17 15:28

troche sie narobiłes :) brawo

Navara17 21-11-17 08:42

Dobra robota. Na ruskich forach można często coś oryginalnego podglądnąć.

rfr78 21-11-17 11:39

Cytat:

Napisał Navara17 (Post 1185259)
Dobra robota. Na ruskich forach można często coś oryginalnego podglądnąć.

Nie uzurpuje sobie pomysłu ani praw do powyższego.
Wszędzie jest informacja skąd są fotki i gdzie jest oryginalny schemat.
Zebrałem to w jednym miejscu (bo jest porozrzucane i są odsyłacze do różnych stron) i opisałem w ojczystym języku. Przerysowałem schemat na bardziej zrozumiały (wg mnie). Po to jest forum PL żeby się dzielić tym co się robi, pomysłami czy pytać mających wiedzę "know how" jeśli ma się jakieś problemy.
Nawet gdy jest to tylko przepisanie z innych stron - a jest zrozumiałe i w PL to wydaje mi się ze powinno się znaleźć na forum naszym. Inni nie będą przechodzili tego co Ja i będą mieli wszystko na "tacy"

pirat79 13-12-17 15:59

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie. Posiadam lampki led. Nad przednimi fotelami-standardowa z dwoma przyciskami, a nad kanapą bez żadnych przycisków (nie ma funkcji "do czytania"). Czy można bez problemu wymienić te lampki na takie, aby z tyłu było światło dzielone (do czytania - z dwoma przyciskami)? Czy trzeba ciągnąć wiązkę?

rfr78 13-12-17 21:02

Cytat:

Napisał pirat79 (Post 1186407)
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie. Posiadam lampki led. Nad przednimi fotelami-standardowa z dwoma przyciskami, a nad kanapą bez żadnych przycisków (nie ma funkcji "do czytania"). Czy można bez problemu wymienić te lampki na takie, aby z tyłu było światło dzielone (do czytania - z dwoma przyciskami)? Czy trzeba ciągnąć wiązkę?

Zobacz po wyjęciu tylnej ile idzie kabelków.
Zobacz na schemat mój i jak masz tyle ile na schemacie to wystarczy tylko podpiąć nowe z wyłącznikami. jak masz tylko 2 kabelki - to musisz zrobić to co napisałem. Jets to proste :)

pirat79 13-12-17 22:30

Cytat:

Napisał rfr78 (Post 1186423)
Zobacz po wyjęciu tylnej ile idzie kabelków.
Zobacz na schemat mój i jak masz tyle ile na schemacie to wystarczy tylko podpiąć nowe z wyłącznikami. jak masz tylko 2 kabelki - to musisz zrobić to co napisałem. Jets to proste :)

Ok. Czyli tak jak sądziłem. Dzięki wielkie za odpowiedź. Teraz muszę jakoś zdemontować lampkę.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

pirat79 31-01-18 21:38

Ok. Do tylnej lampki idą dwa przewody, wiec musze zrobić rzeźbę. Pytanie: w jakim celu ciagnales podłączenie do BCM i czy bez tego będzie działało?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

rfr78 31-01-18 21:44

Cytat:

Napisał pirat79 (Post 1188626)
Ok. Do tylnej lampki idą dwa przewody, wiec musze zrobić rzeźbę. Pytanie: w jakim celu ciagnales podłączenie do BCM i czy bez tego będzie działało?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Bcm to podświetlenie przycisków. Będzie bez tego działało ale przyciski będą bez podświetlenia.

Sent from my E5823 using Tapatalk

pirat79 31-01-18 21:52

Cytat:

Napisał rfr78 (Post 1188627)
Bcm to podświetlenie przycisków. Będzie bez tego działało ale przyciski będą bez podświetlenia.

Sent from my E5823 using Tapatalk

Ok, rozumiem. Którędy ciagnales w takim razie kabel? Słupkiem?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

rfr78 31-01-18 21:58

Cytat:

Napisał pirat79 (Post 1188628)
Ok, rozumiem. Którędy ciagnales w takim razie kabel? Słupkiem?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Tak. Najszybciej.

klapek 04-02-18 10:28

Czy lampki z Kugi2 też będą działać ?
Obecnie mam zwykłe (4 przewody).
Mam już przednią led i testowałem podłączenie według Twojego schematu (póki co bez BCM) i jest ok, tylko przestaje działać tylna. Chcę kupić taką led do kompletu ale z możliwością uruchamiania niezależnie od przedniej i świeceniem na strony. Oferta od Kugi wydaje się bogatsza ;)
Będzie to śmigać ??

Pozdrawiam :)

rfr78 04-02-18 11:03

Cytat:

Napisał klapek (Post 1188770)
Czy lampki z Kugi2 też będą działać ?
Obecnie mam zwykłe (4 przewody).
Mam już przednią led i testowałem podłączenie według Twojego schematu (póki co bez BCM) i jest ok, tylko przestaje działać tylna. Chcę kupić taką led do kompletu ale z możliwością uruchamiania niezależnie od przedniej i świeceniem na strony. Oferta od Kugi wydaje się bogatsza ;)
Będzie to śmigać ??

Pozdrawiam :)

Powinny. Jeśli będzie.led i będzie miała niezależne przyciski dwa prawo lewo to będzie.

Arturek 05-02-18 08:11

Cytat:

Napisał klapek (Post 1188770)
Czy lampki z Kugi2 też będą działać ?
[...]
Oferta od Kugi wydaje się bogatsza ;)
Będzie to śmigać ??

Pozdrawiam :)

Witam


Jeśli chodzi o funkcjonalnośc, to od Focusa mk3 Titanium też maja takie funkcje (lampek do czytania)


https://img01-olxpl.akamaized.net/im...aj-zdjecia.jpg


http://www.republika.pl/fefk/lampka04.jpg


http://www.republika.pl/fefk/lampka05.jpg


pozdrawiam
Arturek

klapek 10-02-18 12:16

Arturek zgadza się że mają. Chodziło mi tylko o to że szukając na allegro jako kuga2 jest tego więcej :)

Pytanie techniczne bo jestem na etapie robienia wiązki którą wszystko podłącze od razu ;)
Rozumiem że przewody między lampkami są luźno przepuszczone na podsufitce i nie ma tam na to żadnego specjalnego kanału?
No i co do samego bcm to tak jak już tu napisano... schodzimy słupkiem do skrzynki bezpieczników i trzeba dołożyć ten przewód do wtyczki w pin nr20? (C4-20 - C4=nazwa całego gniazda ? 20=pin w który mamy się wpiąć ?) Wybacz proste pytania... ale pinu nie miałeś w gnieździe czy wtyczce ? No i jak go dokładałeś ? Jest jakaś metoda rozbiórki ?

Pozdrawiam!

rfr78 13-02-18 23:27

Przewody miedzy lampkami są luźno puszczone - brak kanału.
Problemem dla mnie było przeprowadzenie kabla do BCM w podsufitce - musiałem sie nakombinować aby "przebić sie do szyby i do prawego słupka" - potem po słubku już idzie gładko.
BCM - ma kilka Conectorów C1, C2....C4...
Podpinamy się do C4 - ja miałem doprowadzony tam oryginalnie 1 (jeden) kabelek.
Ten nasz z podsufitki musimy włożyć w pozycję 20. Oczywiście nie miałem PINU - z tym miałem problem, ale trafiły się inne wtyczki z ktorych wyjąłem pasujący i włożyłem.

Jak odpiąć C4
https://www.youtube.com/embed/Zkx3p57o9Zc

Jak rozebrać C4:
https://youtu.be/k0ZqGiRCucA


pozdrawiam


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.10
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
Navbar with Avatar by Kolbi